Internationalizarea Cluster Mobilier Transilvan – Copenhaga, Danemarca 17-18 septembrie 2015

In perioada 17-18 septembrie 2015 a avut loc cea de-a treia editie a conferintei clusterelor in Copenhaga – Danemarca, intitulata: “Cluster to Cluster Conference and Matchmaking”, eveniment la care, Cluster Mobilier Transilvan a fost reprezentat de o delegatie formata din membrii ai entitatii de management.

Conferinta care a avut ca si scop principal facilitarea interactiunii intre reprezentanti clusterelor de la nivelul european. Pe langa un cadru favorabil pentru stabilirea unor parteneriate internationale cu alte clustere, in cadrul evenimentului au fost prezentate scheme de finantare dedicate clusterelor, cum ar fi Innovation Express, Programul Dunarea si Horizon 2020. In cadrul acestei sectiuni au sustinut prezentari: Gerd Meier zu Köcker, Director,din partea Go-cluster – VDI/ VDE-IT – “Cum is pot finanta clusterele proiectele internationale – provocari si oportunitati”, iar din partea Comisiei Europene a fost prezent Christophe Guichard, team lider pe partea de internationalizare a clusterelor.

-Skærmbillede 2015-10-05 kl. 11.11.45

O alta parte a conferintei a fost dedicata asimilarii de bune practici in domeniul clusterelor prin expunerea unor cazuri concrete de reusite si esecuri in domeniul internationalizarii clusterelor, sectiune unde au fost prezenti ca si speakeri: Micael Gustafsson, Director Clusterland Suedia, Paul Iske, Profesor universitar, catedra de Business si Economie, Universitatea din Maastricht, precum si reprezentanti ai agentiei de dezvoltare regionala din Catalonia, Spania: Joan Martí Estévez, Director al Cluster Development, ACCIÓ.

In cadrul sesiunilor de matchmaking, reprezentantii CMT au participat la o serie de intalniri cu reprezentanti ai diferitelor agentii de dezvoltare regionala in scopul transferului de bune practici in domeniul internationalizarii structurilor de tip cluster, dar si cu reprezentanti ai mai multor clustere in vederea identificarii de posibili parteneri externi pentru relatii comerciale, transfer de know-how si proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, dupa cum urmeaza:

Dna. Annie Renders, consultant, Belgia, Brussels IWT – agentia pentru inovare

teme abordate: schimb de experienta privind sursele de finantare ale clusterelor din Romania / Belgia si asteptarile de finantare viitoare, inclusiv pentru proiectele tarns-nationale in care sunt implicate clusterele europene.

Dna. Juliane Epping, Manager cluster in domeniul maselor plastice, Germany, Potsdam – Cluster plastics and chemistry @ ZAB GmbH si Dna. Dorte Walzl Bælum, B.Sc. Chem. Eng, MBA, Managing, Denmark, Esbjerg

teme abordate: rolul sectorului de plastic in lantul de valoare al industriei mobilei, propuneri de colaborare in proiecte CDI pentru crearea unor materiale avansate, inclusiv compozit, folosite in industria mobilei; prezentarea propunerii de proiecte inainate in cadrul Programului Operational Competitivitate sub titlul: „Cluster Mobilier Transilvan – cluster inovativ de interes european”, dar si a membrilor specializati in productia de mase plastice; sustinerea reprezentarii Cluster Mobilier Transilvan in Landul Baden Wurttemberg, respectiv Danemarca.

Ca urmare a contactelor stabilite in cadrul conferintei, Cluster Mobilier Transilvan a primit imediat o propunere concreta de participare intr-un consortiu international in cadrul Programului Dunarea, propunere venita din partea CyberForum e.V. din Germania, prin domnul Martin Hofmann, membru al Departamentului de inovare si afaceri internationale.

Atat din punctul de vedere al organizatorilor cat si cel al participantilor, evenimentul si-a atins obiectivele, avand un numar de 287 de participanti din cadrul a 153 de clustere, din 32 de tari si un numar total de 544 de intalniri sustinute in cadrul sesiunilor de matchmaking.