Impreună mai puternici

Sectorul de referință al polului de competitivitate este cel al industriei prelucrării lemnului și producției de mobilă. Încă de la înființare, Cluster Mobilier Transilvan a urmărit să stabilească relații de colaborare care să susțină dezvoltarea și consolidarea lui economică pe termen mediu și lung.

 

În interiorul clusterului s-au stabilit strânse relații de colaborare pe lanțul valoric al producției de mobilier, astfel clusterul, ca și entitate asociativă are capacitatea de a furniza produse dintre cele mai diversificate, începând cu materii prime brute și până la mobilier cu grad înalt de finisare, cu design modern ce înglobează tehnologii de ultimă oră și nu în ultimul rând accesorii dintre cele mai variate.

Conștentizând importanța scăderii costurilor generate de externalizare în fiecare etapă a fluxului tehnologic pentru producția mobilierului, și profitând de oportunitățile de finanțare din partea uniunii europene pentru înființarea unei structuri asociative, firmele producătoare de materii prime pentru industria mobilierului din lemn, firme producătoare de accesorii din mase plastice pentru mobilier, firme direct producătoare de mobilier și accesorii, precum și entități din sectorul de cercetare-dezvoltare au intensificat raporturile de colaborare și depun eforturi continue pentru atragerea de noi membrii cu diferite obiecte de activitate astfel încât să se ajungă la o structură robustă și să se creeze premisele dezvoltării durabile a clusterului.

Un beneficiu major al firmelor membre in cluster deriva din puterea de negociere sporita a asociatiei, in comparatie cu cea a fiecarei firme membre luate separat. Prin urmare in anul 2013 clusterul a semnat un acord de parteneriat cu Clubul Roman de Mobila in vederea realizarii de activitati de interes comun.

Dintre cele mai recente actiuni desfasurate in vederea reducerii costurilor prin negocieri comune este cea de reducere a costurilor cu combustibilul, beneficiu care a putut fi obtinut prin parteneriatul cu Asociatia Clubului Roman de Mobila . Prin acest parteneriat s-au obtinut reduceri semnificative ale costurilor cu combustibilul, prin semnarea unui contract colectiv cu un important furnizor de produse petroliere, de care beneficiaza fiecare dintre cele doua structuri. Pe langa reducerea de costuri, clusterul a obtinut si termene de plata preferentiale pentru membrii sai, mai exact 30 de zile de la data facturarii, termen care are un impact pozitiv semnificativ asupra cash-flow-ului fiecarui consumator, dar si carduri de monitorizare consum gratuite.

Din luna martie, cand a fost stabilit parteneriatul și pana in prezent s-a ajuns la un numar total de 51 de participanti si datorita volumului achizitionat, fiecare membru a beneficiat de o reducere la fiecare litru achizitionat.

Ca urmare a succesului acestei colaborari, in prezent  se deruleaza campania “Unde’s multi factura… scade si beneficiile cresc!” Prin aceasta colaborare costurile aferente serviciilor de curierat se reduc semnificativ datorita cumularii comenzilor cu cele ale firmelor participante la program. Pe langa aceste beneficii, datorita acestui parteneriat s-au obtinut si alte beneficii, cum ar fi: servicii suplimentare netaxabile, reducerea restrictiilor de greutate, servicii de curierat cu ambalaj inclus in regim expres pe intreg teritoriul Romaniei.