Cluster Mobilier Transilvan incheie doua noi acorduri de parteneriat

Fidel credintei sale ca interactiunea si cooperarea cu organizatii similare, atat pe plan intern cat si international, este un mod important de a-si atinge telurile, Cluster Mobilier Transilvan a incheiat recent parteneriate strategice cu doua clustere din Ungaria.

Primul dintre ele este ArchEnerg – Cluster Inovativ pentru Energie Regenerabila si Constructii. Inca de la infiintarea sa in 2007 acest cluster si-a dedicat toate eforturile crearii unui model social si economic bazat pe surse de energie regenerabila si eficienta energetica pentru a asigura intreprinderilor din economia verde si societatii un viitor durabil.

Cel de-al doilea cluster cu care CMT a semnat este PANFA – Cluster Inovativ in Lemn si Industria de Mobilier. Este unul dintre cele mai vechi clustere din Ungaria, cu o experienta ce depaseste un deceniu. Deoarece aria de activitate este comuna, vizand industria lemnului si de mobilier, apropierea dintre cele doua organizatii a venit usor si firesc.

Daca de PANFA ii apropie interesul pentru industria de mobilier si inovarea in acest domeniu, pentru o industrie a lemnului sustenabila din punct de vedere al eficientei energetice, pentru cercetare si dezvoltare, punctele comune cu ArchEnerg sunt mobilitatea electrica, energia regenerabila, eficienta energetica. Se adauga aici pentru toate cele trei clustere preocuparea pentru mediu si pentru crearea unei societati moderne bazata pe cunoastere.

Pornind de la aceste puncte comune si tinand cont de interesul tutror pentru dezvoltarea regionala si internationala, partile implicate au delimitat urmatoarele directii de cooperare:

  • Schimbul de informatii si cunostinte in domeniul dezvoltarii clusterelor.
  • Promovarea atat in Romania si Ungaria, cat si in alte tari;
  • Schimbul de experienta in cooperarea dintre sectorul corporativ si comunitatea stiintifica;
  • Popularizarea si promovarea dezvoltarii unor solutii de mediu eficiente in investitii, in special utilizarea energiei pasive, precum si actiunile clusterelor;
  • Promovarea cooperarii intre toate institutiile si firmele ce pot sprijini industria de profil, dar si a cercetarii stiintifice;
  • Actiuni comune in proiecte inovatoare, cercetare, dezvoltare, educatie, conservarea patrimoniului cultural si natural;
  • Prezentarea reciproca a realizarilor clusterelor si promovarea comuna a intereselor acestora atat la nivel national, cat si international.

Urmeaza ceea ce speram si credem ca va fi o colaborare fructuoasa si plina de rezultate satisfacatoare pentru toate cele trei clustere, precum si pentru industriile asociate din Romania si Ungaria. Dar si un semnal pozitiv si incurajator pentru alte viitoare asocieri la fel de benefice cu parteneri la fel de valorosi din tara si de peste hotare.