Arhiva categoriei: Noutati

DIVERSITATE la târgul EXPOWOOD Ateliere 2019!

Târgul Internațional de Echipamente și Tehnologii Profesionale EXPOWOOD este o platformă de prezentări și demonstrații pentru toți specialiștii care activează în domeniul prelucrării lemnului și al producției de mobilă: furnizori de tehnologie, proiectanți, producători, profesioniști, ingineri și antreprenori.

Târgul Internațional de Echipamente și Tehnologii Profesionale EXPOWOOD se va desfășura în perioada 11-13 aprilie 2019, la Centrul de Evenimente Lux Divina din Brașov. Detalii pe www.expowood.ro

Pe o suprafață de peste 2000 mp pătrați, atât la interior, cât și la exterior, expozanții EXPOWOOD vor prezenta o paletă largă de produse și servicii dedicate industriei de prelucrare a lemnului.

Iată ce veți găsi la EXPOWOOD Ateliere 2019 și care sunt companiile care  le vor furniza:

Utilaje, echipamente și consumabile forestiere:

 1. SP Stroia Product, Timișoara
 2. Delmar Wood, Brașov
 3. Alser Forest, Săcele/Brașov
 4. Irum, Reghin
 5. If Const, Sibiu

 

Mașini pentru prelucrare primară și gatere:

 1. Ustunkarli Comerț, București
 2. GSS Woodex, București
 3. Wood Mizer, Șura Mică/Sibiu

 

Mașini pentru prelucrare secundară și software CAD/CAM:

 1. Ligna Dumitech,Brașov
 2. Wood IQ, Comănești, Bacău
 3. Dav Global, București
 4. Nika Utilaje, București
 5. WWS Tehnology, București
 6. Sorin Mihai, Brașov
 7. MS Mașini, Brașov
 8. Proconsel, Brașov
 9. Palisander Rom Com, Brașov
 10. East European Trade, Târgu Mureș
 11. Quickwood, Targu Mures

 

Mașini electrice portabile, dispozitive și consumabile:

 1. Andoker Impex, Brașov
 2. Cravcitech, Brașov
 3. Piher Industrias Piqueras SA, Spania
 4. Euroabrazive, Brașov

 

Compania Festool România a ales să lanseze la EXPOWOOD două produse noi pe piață! „Vom prezenta, în premieră, un aspirator foarte modern, dotat cu bluetooth standard, cu butoane tactile și cu scuturare manuală a filtrului prins din exterior, și o mașină multifuncțională oscilatoare, pe acumulatori. De asemenea, vom aduce în  stand atelierul mobil, o noutate tehnologică din toamna anului 2018“, a declarat, pentru revista INTARZIA & CASTOR, Sergiu Mureșan, reprezentant Festool România.

Instalații de uscare, exhaustare, cazane, prese:

 1. Hildebrand Internațional, Tășnad/Satu Mare
 2. Seva Group, Brașov
 3. Polytechnik Sieta, Cluj Napoca
 4. Schuko Bad Saulgau&Co Kg GmbH/Germania

 

Fronturi MDF și alte produse din lemn:

 1. Nett Front, Târgu Mureș
 2. Holzindustrie Schweighofer, București
 3. Famos, Odorheiu Secuiesc
 4. Mester Art Technic, Cozmeni/Harghita
 5. Fatip, Sfântu Gheorghe
 6. Ibek, Odorheiu Secuiesc

 

 

Desant aerian clujean în China. Producătorii locali de mobilă își caută parteneri asiatici

30 de reprezentanți ai Clusterului Mobilier Transilvan (CTM) au plecat în China pentru a-și găsi parteneri internaționali cu care ar putea dezvolta afaceri împreună.  

Aceștia susțin că își vor consolida astfel viziunea despre industria mondială a mobilei. Timp de o săptămână, ei desfășoară o misiune economică pentru a descoperi ce soluții tehnologice sau de design merită să ajungă și în case ori în birouri.

Delegația a zburat 8.000 km, de la Cluj-Napoca la Shanghai, pentru a avea ocazia să exploreze idei noi, răspândite pe sute de mii de metri pătrați de spații expoziționale și pentru a vedea rezultatele muncii a mii de expozanți din toată lumea.

Programul delegației române în China a fost inițiat pentru a participa la cele mai mari evenimente din lume dedicate industriei mobilei: China International Furniture Fair (CIFF) și Furniture China. Metropola va găzdui zeci de mii de vizitatori și profesioniști interesați de industria mobilei.

Delegația a fost organizată la inițiativa membrilor CMT, care și-au propus să preia informații noi, să se inspire din tendințe și să cunoască parteneri internaționali cu care ar putea dezvolta afaceri împreună „Mai diferit, mai interesant” este tema din acest an pentru CIFF, în vreme ce Furniture China și-a anunțat ca tematică „excelența”.

La CIFF, 2.000 de expozanți vor prezenta cele mai noi produse și tendințe pentru mobilierul casnic, decorațiuni interioare, mobilier exterior, de birou, comercial, de hotel, pentru transportul în comun și pentru spațiile publice de așteptare, utilaje din industria mobilierului (1.000 de utilaje pe 53.000 mp) și materii prime, pe un spațiu expozițional de 400.000 mp.

CMT a fost înființat în 2012 cu 22 de membri fondatori, iar în prezent are 72 de membri: firme, instituții și universități – cu interese diverse în industria mobilei, de la furnizori la producători și de la distribuitori la specialiști în activități conexe, de suport pentru industrie.

Încă de la apariție, clusterul a avut scopul de a fi prezent la cele mai importante târguri internaționale din domeniul mobilierului și de a le oferi membrilor săi cât mai multă vizibilitate și cât mai multe oportunități de a întâlni parteneri de afaceri, de a construi relații și de avea acces la cele mai noi tehnologii și trenduri apărute în lume.

În cazul delegației în China, clusterul le-a facilitat membrilor organizarea întregii deplasări, participarea la cele mai mari târguri de profil și la o recepție unde să intre în dialog cu o delegație a Asociației Naționale Chineze pentru Mobilier, cu invitați străini și cu echipa Consulatului General al României la Shanghai.

CMT include membri din Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj). El deține eticheta Gold, fiind prima entitate din România certificată astfel la nivel europen pentru excelența managementului. CMT e membru fondator al Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord.

PRIN EXCELENTA PROMOVAM ROMANIA. CLUSTER DE AUR!

“Dupa parerea mea, mai intotdeauna forma precede fondul. Cu forma trebuie inceput, pentru a avea pe ce sa construiesti. Maiorescu nu a avut dreptate in aceasta privinta. Peste tot unde se introduc lucruri noi, exista la inceput impresia ca forma nu are fond. Nu are, dar si-l construieste in timp”, spunea respectabilul istoric Neagu Djuvara, intr-un fragment din „Romanii azi si in viitor”. Sub aceste auspicii s-a constituit si si-a demarat activitatea in urma cu 6 ani Cluster Mobilier Transilvan, o structura care vine acum sa confirme, pe un taram presarat cu scepticism, si sa dovedeasca faptul ca #ImpreunaPentruMobilaDinTransilvania nu este doar o platforma de colaborare oarecare, ci una ajunsa la performante in acord cu cele mai inalte standarde internationale.

In informarea primita in 11 noiembrie 2017, ca urmare a celui mai exigent audit al Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) si Cluster Excellence Expert Group, se conchidea: „Cluster Mobilier Transilvan este o organizatie care dispune de o structura puternica de management. In ceea ce privește indicatorii in raport cu care se masoara excelenta in managementul clusterului, organizatia demonstreaza o performanta foarte buna, care se reflecta in rezultatul ridicat de 94% din scorul de excelenta al managementului de cluster”.

Prin scorul evaluarii, nu doar ca se confirma performanta in management, dar se scot in evidenta si rezultate dintre cele mai bune obtinute la nivel mondial de o astfel de structura, in urma parcurgerii unui audit similar. Odata cu primirea „etichetei GOLD”, Cluster Mobilier Transilvan intra in familia celor mai performante clustere si marcheaza o premiera pentru Romania, punand tara noastra pe harta, alaturi de alte 16 tari unde exista clustererecunoscute si premiate cu „eticheta GOLD”: https://www.cluster-analysis.org/gold-label-new.

La acest moment, Cluster Mobilier Transilvan inseamna o comunitate formata din 68 de entitati din Transilvania de Nord (companii, universitati, centre de cercetare, institutii publice si structuri suport), dar si un cumul de rezultate ale activitatilor derulate in comun: capacitati de productie noi sau complet modernizate, infrastructuri de cercetare-inovare, parteneriate internationale dezvoltate in Europa, dar si in afara continentului, precum si zeci de alte proiecte si activitati in sprijinul mediului economic care activeaza in industria mobilei si in domeniile conexe (prin organizare de cursuri, misiuni economice, evenimente etc).

Astfel, pentru activitatile propuse si realizate de la constituire, pentru impactul actual si de lunga durata din industrie, precum si pentru modul de organizare si desfasurare a intregii activitati, Cluster Mobilier Transilvan a primit cea mai importanta recunoastere internationala, prin acordarea „etichetei GOLD”, momentan fiind singura structura cu o astfel de distinctie in Romania.

Cu aceasta ocazie, echipa de management multumeste tuturor membrilor si partenerilor pentru increderea acordata in acesti ani si va invita sa ramaneti alaturi pentru continuarea povestii.

 Sarbatori frumoase tuturor!  #ClusterMobilierTransilvan  #GoldCMT

Cluster Mobilier Transilvan in demersul de promovare a firmelor membre a participat la targul expoDESIGNwood

In perioada 29.03 – 01.04.2017 Cluster Mobilier Transilvan in demersul de promovare a firmelor membre a participat la targul expoDESIGNwood  organizand un stand comun impreuna cu:  Napochim S.A, Ax Perpetuum Impex S.R.L., Eurocomfil S.R.L., Gere &Co S.R.L., Antares Romania S.R.L., UV Furniture S.R.L. si Marlex Impex S.R.L. Conceptul dupa care a fost organizat  standul, a fost promovarea a 3 categorii de mobilier, fiind amenajate 3 zone: office, living room si gradina.

Pe parcursul a 3 zile delegatia formata din membrii echipei de expoatare au promovat Clusterul precum si fiecare membru in parte in functie de interesul persoanelor cu care s-a interactionat.

Pentru problema identificata la nivelul clusterului privind lipsa fortei de munca calificata s-au purtat discutii cu  Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania si Facultatea de Ingineria Lemnului- Brașov, facultate in parteneriat cu care in cursul verii a si fost organizat un prim curs cu tematica tehnica, operator CNC.

In data de 30 martie, reprezentantii Universitatii Tehnice  din Cluj-Napoca, domnul Mihai Dragomir si domnul Stefan Bodi, in calitatea lor de reprezentantiai CMT au susținut o prezentare cu titlul ”Tendinte si oportunitati de inovare in domeniul mobilei” in cadrul Forumului de discutii si prezentari pe tema de #design, #trenduri, #mobilierromanesc.

Participarea la expoDESIGNwood, targ care a reuniti producatori de mobilier, furnizori de echipamenete, asociatii profesionale si alte entitati cu interes in industria mobilei a fost oportuna atat din punct de vedere al vizibilitatii Cluster Mobilier Transilvan cat mai ales prin prisma contactelor stabilite si a identificarii de numeroase oportunitati de colaborare.

Provocările industriei mobilei, din perspectiva resurselor umane, și gestionarea acestora prin structuri de tip cluster

Pe fondul unor discuții inițiate în contextul participării la Târgul expoDESIGNwood, s-a dezvoltat colaborarea dintre Cluster Mobilier Transilvan și Facultatea de Ingineria Lemnului din Brașov. Parteneriatul este unul mai amplu și își propune să răspundă la o serie de provocări pe care companiile din domeniul mobilei le întâmpină în activitatea economică, pe de o parte, iar facultatea se confruntă cu acestea în actul educațional și în activitățile de cercetare, pe de altă parte.

Sunt tot mai multe vocile care atenționează că frânarea dezvoltării unor sectoare economice, printre care și cel al industriei mobilei, riscă să devină o realitate, având drept cauză principală lipsa resursei umane calificate, iar în unele locuri ale țării chiar lipsa disponibilității resursei umane în ansamblu, indiferent de nivelul calificării. Conștientizarea acestor probleme este un pas necesar și important, dar o atitudine activă în scopul rezolvării unor astfel de probleme devine imperativă pentru toți actorii implicați și direct afectați.

Abordând subiectul calificării inginerilor din industrie, apare constant cerința corelării cererii cu oferta, dar de o manieră adecvată vremurilor pe care le trăim. Astfel, adaptarea ofertei educaționale la nevoile economice trebuie să treacă de la faza dezideratului la cea a acțiunilor concrete. Pentru ca acestea să se transforme în acțiuni coerente și continue, eforturilor de până acum ale facultății li s-au alăturat și cele ale Cluster Mobilier Transilvan și membrilor structurii.

În startul colaborării au fost abordate atât probleme imediate, respectiv necesitatea specializării angajaților firmelor în unele dintre domeniile cerute în piață (exemplul imediat a fost cel al specializării operatorilor pe centrele cu comandă numerică), cât și nevoia creșterii atractivității studiilor oferite de facultate, în rândul tinerilor liceeni, pentru a crește baza de selecție a viitorilor studenți (exemplul este cel al unor acțiuni comune, desfășurate de facultate și companii, în scopul promovării specializărilor disponibile). Ulterior, în sprijinul motivării și conștientizării studenților, cu privire la numeroasele oportunități avute după absolvire, s-a propus un program de practică prelungit și care să includă angajarea unor studenți pe perioada de vară. Și, cu gândul la viitorul industriei, facultatea a propus un nou program de studii, cu predare în limba engleză, denumit „Wood Products Design and Engineering”, iar clusterul se numără printre partenerii care au susținut autorizarea ARACIS, fiind conștient de necesitatea acestui program.

De ce un cluster poate să răspundă mai bine acestor provocări?

Organizat pe cei trei piloni (economic, al cercetă- rii-dezvoltării-inovării, precum și cel instituțional), clusterul și-a dezvoltat o structură administrativă proprie, disponibilă și atentă la cele mai frecvente probleme existente în industrie. Iar pentru prioritizare există o strategie agreată în implementare și cel mai important este faptul că structura dispune de resurse special destinate contracarării unor probleme identificate. Existând astfel cadrul, rămâne ca implicarea partenerilor direct interesați să conducă la o gestionare adecvată a provocărilor, mizând pe faptul că deschiderea și colaborarea sunt echivalente atât în prezent, cât și în viitor cu dezvoltarea.

Organizare misiune economică Croația, aprilie 2017

În perioada 24-26 aprilie 2017, Cluster Mobilier Transilvan, în parteneriat cu Centrul de Transfer Tehnologic CENTI Cluj-Napoca (în calitate de organizație Enterprise Europe Network), au organizat o misiune economică în Croația, având următoarele obiective: dezvoltare de parteneriate strategice, schimb de experiență și inițierea unor propuneri comune de proiecte.

Delegația clusterului a fost condusă de către directorul general și a avut in componeță reprezentanți a 3 companii, 2 universități și 2 institute de cercetare.

În data de 24 aprilie misiunea a debutat cu o vizită de lucru la Universitatea din Zagreb, Facultatea de Silvicultură (vizitarea unor laboratoare pentru dezvoltarea și testarea de noi produse în industria mobilei), și a continuat cu întâlniri Business 2 Business.

Foto: Universitatea din Zagreb, Facultatea de Silvicultură

În cea de a doua zi, parte din delegația clusterului a fost invitată și a participat la 2nd Priority Areas Cross-fertilization Workshop, începând cu ora 09:00 (Conference Hall, în Vukovar-Srijem Country). Evenimentul a fost organizat de Steinbeis-Europa-Zentrum în parteneriat cu EKO-SUSTAV Ltd și Competence Centre (Vukovar, Croația).

Obiectivul participării l-a reprezentat deschiderea unor noi perspective referitoare la dezvoltarea de parteneriate strategice, schimb de experiență și propuneri comune de proiecte. Au fost prezenți 40 de reprezentanți din partea autorităților publice, organizațiilor de cercetare, IMM-urilor, precum și din partea organizațiilor suport pentru mediul de afaceri și clustere (Business Support Organisations & Clusters) din Regiunea Dunării.

Foto: Participare 2nd Priority Areas Cross-fertilization Workshop

Ulterior, s-a continuat schimbul de experiență în vizită la cel mai mare producător de mobilier din lemn masiv din Croația (Spačva) și la alți membri ai clusterului partener (Intrex – La Casa și Efektiv).

Activitățile s-au desfășurat pentru:

 • Animarea clusterului în scopul facilitarii colaborării, schimbului de informații și furnizarea, precum și direcționarea, de servicii specializate și personalizate de sprijin pentru întreprinderi;
 • Promovarea clusterului pentru a spori participarea unor noi întreprinderi sau organizații și pentru a beneficia de o mai mare vizibilitate;
 • Stabilirea de contacte, precum și susținerea cooperării transnaționale.

Cluster Mobilier Transilvan – cluster inovativ de interes european

Voință și dârzenie pentru inovație

 

Pornind anul 2015 cu pași mărunți și sfioși pe plan financiar, Clusterul Mobilier Transilvan a ajuns în 2016 să atingă o nouă traptă prosperă, concretizându-se în noi proiecte și relații de succes cu parteneri din străinătate. Pe scurt, acest an a fost cel al pregă- tirilor și al unui start către un viitor promițător.

Cu toate că la sfârșitul anului 2015 situația financiară a resurselor publice a clusterelor din România era cât se poate de precară, Cluster Mobilier Transilvan a reușit să depășească acest moment de inferioritate. Deficitul era creat de lipsa finanțărilor la nivel regional și închiderea proiectelor finanțate prin bine cunoscutul POSCCE – program cu impact semnificativ în dezvoltarea clusterelor emergente din România. Posibilitățile erau limitate și „la nivel național exista un singur apel de proiecte dedicat clusterelor, dar apelul părea să fie rupt de realitatea economiei naționale, impunând un procent de 50% pentru contribuția proprie și o valoare minimă a proiectului care se situa pe la două milioane euro, fapt care ne-a făcut să analizăm îndelung dacă ne vom asuma un angajament de asemenea proporții”, a relatat revistei noastre Ciprian Morcan, manager de proiect „Pol de competitivitate – Cluster Mobilier Transilvan”.

Pentru a consolida relațiile cu membrii și din dorința de a obține rezultate remarcabile prin implicarea în partea de cercetare–inovare și dezvoltarea de noi produse, a existat o nevoie reală de a duce relaționarea membrilor la un nivel superior și mult mai activ. În acest context, „împreună cu patru firme și un institut de cercetare, entități membre în cluster, a fost înaintată o propunere de proiect care a primit finanțare în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro. În consecință, la mijlocul anului curent am demarat o serie de activități, parte a proiectului evidențiat anterior, pe următoarele două direcții, cercetare-inovare și activități de exploatare a clusterului”, își continuă relatarea dl Morcan. Cum este deja lucru știut, pentru adevărata valoare adăugată mobilierului produs în România se impun investiții în cercetare, iar în aceste sens clusterul a făcut demersuri concrete pentru înființarea a două laboratoare utilizate în industria lemnului: unul pe partea de acoperiri funcționale și celălalt pe partea de materiale noi utilizate în industrie. Fiind ghidați de profesionalism și dorința de perfecțiune, clusterul se asigură că exploatarea infrastructurii create se face aproape de capacitatea maximă, iar din 2017 va recruta și angaja personal înalt calificat din țările cu expertiză semnificativă în domeniu, căutând furnizori  de servicii de inovare în scopul susținerii dezvoltării unor produse noi. Cu privire la noile relații, Ciprian Morcan afirmă că „parteneriatele nou dezvoltate au presupus, printre altele, și organizarea a două misiuni economice, una în vecinătatea Ungariei, iar alta pentru a deschide canale noi spre Asia, prin intermediul unei misiuni în Coreea de Sud. Astfel, planului de deplasări din această toamnă li se vor adauga altele trei pe parcursul anului viitor, dorindu-se continuarea relațiilor din Coreea de Sud, dar și vizând două ținte noi în Croația și Polonia”.

La întrebarea care sunt planurile privind internaționalizarea clusterului la diferite evenimente, dl Morcan a prezentat o listă însemnată de vizite: „În planul de activități al anului 2017, clusterul își mai propune participarea comună a membrilor la două târguri naționale (Expowood și BIFE-SIM), dar și la alte două târguri internaționale (SPOGA – Germania și SICAM – Italia). În plus, membrii echipei de management vor reprezenta interesele membrilor la un B2Match în Weis – Austria, la târgul de design OTTHON din Budapesta – Ungaria, la târgul Salone del Mobile din Italia, dar și la târgurile de profil IranPlast din Iran și Plastic Industry Show din Moscova, Rusia. Componenta de internaționalizare are, de asemenea, planificată pentru toamna anului 2017 și o vizită la Fabrica Ducati și la Laboratorul Imola, cu ocazia evenimentului Cefla Live 2017 din Italia. Scopul acestor vizite este acela de a dezvolta colaborări atât pentru dezvoltarea de noi produse, cât și pentru a identifica noi oportunități de comercializare a produselor propri, având suportul oferit prin programul «Cluster – Gate for Export»”.

În vederea creșterea competențelor resursei umane, proiectul „Cluster Mobilier Transilvan – cluster inovativ de interes european” are planificat un amplu program de specializare la nivel de management, dar și două ateliere care se vor organiza în scopul susținerii specialiștilor din domeniul tehnic. Nici tinerii antreprenori nu sunt uitați, clusterul intrând într-un consorțiu regional care își propune să obțină finanțare pentru proiectul „Learn 2 Do 4 Entrepreneurship”, în ideea de a susține dezvoltarea competențelor necesare unui antreprenor, dar și pentru a susține demararea unor noi afaceri – prin sprijin financiar și prin mentorat și servicii specializate.

În încheiere, Ciprian Morcan afirmă că „anul 2016 a fost unul de pregătire și demarare a unor acțiuni concrete care se adresează provocărilor identificate pe tot lanțul de valoare al industriei mobilei. Ambițiile sunt mari, iar în anul 2017 sperăm să se vadă și mai mult rezultatelele concrete ale acțiunilor întreprinse de către Cluster Mobilier Transilvan”. Activitățile principale expuse sunt finanțate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în cadrul proiectului finanțat prin Apelul – Clustere de inovare, sub titlul „Cluster Mobilier Transilv

Clujul se bate cu Ilfovul la înfiinţarea de clustere

Clusterul clujean pentru dezvoltarea resurselor umane din domeniul tehnologiei a fost răsplătit cu medalia de argint pentru rezultatele obținute în management.

Distincția a fost acordată iTech Transilvania (ITT) în urma unei analizei activității realizată de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor, și poziționează Clujul la același nivel cu Regiunea Ilfov, după ce clusterele Mobilier Transilvan și AgroTransilvania au primit aceeași certificare. La nivel național sunt opt clustere de argint (Ilfov, Cluj – câte 3, Timiș, Covasna).

„Chiar și cu resurse limitate, în cadrul acestor clustere de argint au fost dezvoltate programe și proiecte care contribuie la creșterea performanțelor companiilor membre, într-un context național, mai degrabă defavorabil, din cauza lipsei unor politici și instrumente financiare și nonfinanciare specifice.

Cu toate acestea, România se poziționează pe locul II în Europa, după Germania, în ceea ce privește numărul entităților cu etichetă de argint, iar acest rezultat ne încurajează să continuăm colaborarea cu membrii noștri și cu alte clustere pentru a transforma orașele României în orașe cu adevărat inteligente”, a spus Voicu Oprean, președinte ARIES Transilvania, asociație sub umbrelă căreia este ITT.

Activitatea ITT a fost analizată în baza a 31 de indicatori specifici. În acordarea distincției au contat și proiectele elaborate de ITT în parteneriat cu alte clustere clujene în domenii precum eficiență energetică, smart furniture, agrobusiness.

ITT a fost constituit în Regiunea Nord-Vest (RNV), având printre membri organizaţii din Cluj şi din Bihor. Clusterul are 55 de organizații membre (IMM-uri, universităţi, administraţie publică locală, asociaţii nonprofit). Clusterul îşi propune formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate în RNV, respectiv în zonele metropolitane Cluj-Napoca, Oradea şi Baia Mare.

Clujul are trei clustere „de argint”: iTech Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan și AgroTransilvania Cluster

iTech Transilvania, clusterul clujean pentru dezvoltarea resurselor umane din domeniul tehnologiei, a obţinut la finalul săptămânii trecute, medalia de argint pentru rezultatele obținute în managementul clusterului.

Distincția a fost acordată în urma unei analize a activității, realizată de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor, și poziționează Clujul la același nivel cu regiunea Ilfov, după ce clusterele Mobilier Transilvan și AgroTransilvania au primit aceeași certificare. La nivel național, sunt doar opt clustere de argint, câte trei în județele Ilfov și Cluj, unul în Timiș și încă unul în Covasna.

Chiar și cu resurse limitate, în cadrul acestor clustere de argint, au fost dezvoltate programe și proiecte care contribuie la creșterea performanțelor companiilor membre, într-un context național, mai degrabă, defavorabil din cauza lipsei unor politici și instrumente financiare și non-financiare specifice. Cu toate acestea, România se poziționează pe locul II în Europa, după Germania, în ceea ce privește numărul entităților cu etichetă de argint, iar acest rezultat ne încurajează să continuăm colaborarea cu membrii noștri, dar și cu alte clustere, totul pentru a transforma orașele României în orașe cu adevărat inteligente”, a spus Voicu Oprean, președinte ARIES Transilvania, asociație sub umbrelă căreia se află iTech Transilvania.

Activitatea iTech Transilvania a fost analizată în baza a 31 de indicatori specifici, iar cifrele care au convins juriul au fost:

 • 40 de training-uri tehnice și non-tehnice, destinate angajaților companiilor membre;
 • 4 training-uri organizate pentru angajații iTech Transilvania;
 • 17 proiecte depuse de membrii clusterului în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, la apelul încheiat în luna februarie;
 • 5 proiecte depuse de membrii clusterului în cadrul celui mai amplu program de cercetare și inovare, Horizon 2020.

În acordarea distincției au contat, de asemenea, și proiectele elaborate de iTech Transilvania în parteneriat cu alte clustere clujene în domenii, precum eficiența energetică, smart furniture, agrobusiness etc.

iTech Transilvania, clusterul pentru formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate, a fost constituit în regiunea Nord-Vest a României, având printre membrii săi organizaţii din judeţele Cluj şi Bihor. Clusterul are un total de 55 de organizații membre (IMM-uri, două universităţi clujene, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi asociaţii nonprofit). Clusterul îşi propune formarea resurselor umane din domeniul tehnologiilor avansate în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, respectiv în zonele metropolitane din Cluj-Napoca, Oradea şi Baia Mare.

Priorități pentru Regiunea de Nord-Vest a României

Cele mai importante structuri asociative de tip cluster, din Regiunea de Nord Vest a Romaniei, au inteles ca este momentul sa formeze un consortiu pentru a fi mai vizibile si pentru a prioritiza inteleresele sectoarelor pe care le reprezintă în regiune: agroindustrial, ITC, mobila, energie regenerabila și life style.

Cu ocazia semnării protocolului de colaborare, reprezentantii entităților de management au dorit să marcheze Cluj-Napoca ca fiind cel mai eficient oraș al României, principalul punct de coordonare și dezvoltare al acestor structuri. Efervescența și spiritul colaborativ i-a prins pe ardeleni și a găsit sămânța în acest oraș dinamic care promite să fie locul unor manifestări inedite dedicate clusterelor, nu doar din regiune, ci chiar din România și Europa.

În scopul prioritizării acțiunilor comune concrete, semnatarii protocolului de colaborare au hotărât să emită periodic decizii și pe care să le facă publice. Pentru anul 2016 au stabilit următoarele priorități, vineri 4 decembrie 2015, odată cu semnarea protocolului: inițierea și susținerea unor politici publice în ceea ce privește structurile de tip cluster, derularea unor acțiuni comune de promovare, identificarea și mobilizarea unor resurse comune în sprijinul cercetării, inovării și internaționalizării membrilor, dar și susținerea unor proiecte trans-sectoriale.

Semnatarii protocolului de colaborare sunt: Cluster Mobilier Transilvan / www.mobiliertransilvan.ro  AgroTransilvania Cluster / www.agrocluster.ro, iTechTransilvania Cluster / http://itech.aries-transilvania.ro/, CLUSTER TREC – Transylvania Energy Cluster / www.trec-cluster.ro, Cluster Gusturi Transilvane / www.gusturi-transilvane.ro și Transilvania LifeStyle Cluster / www.transilvanialifestyle.ro.

Aceste structuri reprezintă împreună interesele a 258 de entități, atât din mediul economic, de cercetare și inovare, cât și din cel instituțional. Fiind structuri create pentru susținerea eminamente a mediul economic, evidențiem faptul că firmele reprezentate au împreună peste 18.000 de angajați în regiune și cumulează o cifră de afaceri de peste 1,3 miliarde euro.

 

Semnează,

Echipa de comunicare a Consorțiului Clusterelor din Regiunea de Nord-Vest a României