Colaborare si actiuni strategice comune – necesitate pentru dezvoltarea Cluster Mobilier Transilvan

Joi, 26 februarie 2015, a avut loc sub organizarea Cluster Mobilier Transilvan workshop-ul “Colaborare si actiuni strategice comune – necesitate pentru dezvoltarea Cluster Mobilier Transilvan”. Membrii clusterului s-au reunit la sediul din cadrul firmei Antares Romania intre orele 15:00 – 18:00 pentru o serie de discutii pornind de la teme de interes pentru toti cei implicati.

Dupa deschiderea sedintei s-a facut mai intai o scurta trecere in revista a tuturor celor prezenti – membrii ai clusterului, reprezentanti ai celor mai importante companii din industria mobilei, dar si experti din diverse domenii, ca marketing, consultanta sau fonduri europene. Apoi s-a trecut la prezentarile propriu-zise, acestea fiind in numar de trei: “Avantaje certificare calitate, mediu si produse” prezentare SC Quality Cert SA, membru ACRM; reprezentantul laboratorului Taparo despre “Necesitatea practica pentru testarea produselor”; “Pregatirea intreprinderilor pentru internationalizare” prezentat de Harasztosi Ioan Paul, trainer management si manager proiect cu expertiza nationala si internationala.

SC Quality Cert se ocupa in principal de certificare, coreland standardele nationale cu cele europene si internationale. Pe langa certificarea de produse, sunt acreditati si pentru certificarea sistemelor de management al calitatii, dar si de management de mediu. De asemeni, o activitate importanta o reprezinta testarea de produse, inclusiv lemn si produse din lemn, usi, ferestre si mobilier de toate tipurile.

Laboratorul Taparo a fost infiintat in 2010 si acreditat in 2013. Testele efectuate sunt fizico-mecanice si chimice si se aplica produsului finit si  tuturor componentelor ce intra in componenta lui: pal (rezistenta la plesnire, la absorbtie), carton (incovoiere in patru pucte, rezistenta la aplatizare), spume din poliuretan (determinare densitate, duritate), textile (rezistenta la abraziune, rupere,peeling) etc. Sunt in mare parte teste acreditate RENAR, dar si unele teste neacreditate, dar la fel de relevante pentru clientii lor. Dintre acestia putem mentiona Ikea, pentru care Taparo produce mobilier expres. Pentru a veni in intampinarea solicitarilor clientilor lor, Taparo continua sa isi largeasca gama de teste, astfel ca printre dezvoltarile viitoare se regasesc o camera pentru testarea emisiilor produsului finit, aparatura pentru teste de flamabilitate si pentru determinarea analizei gazului en717-2.

Ultima prezentare a vizat excelenta organizationala. Paul Harasztosi a fost anterior consultant in industria auto pentru Dacia si Ford, dar are o bogata experienta in management organizational si management de proiecte nationale si internationale. Astfel ca nu i-a fost greu sa traseze cateva linii generale pentru atingerea unui nivel superior de performanta aplicabile si in domeniul mobilierului. Si asta pentru ca indiferent cat de multi indicatori exista la nivelul unei organizatii si cum variaza, procesele raman aceleasi.

Excelenta incepe dincolo de nivelul standard. Exista factori care pot favoriza progresul (marketing, adaptare la piata, inovatie, plus de valoare pentru client etc.), dar si factori critici, care pot duce la esec (deficit de cunoastere, superficialitate, necompetitivitate). De aceea, mai ales in cazul in care se urmareste un proces de internationalizare, este foarte important sa se faca evaluare foarte atenta. Cateva elemente ajutatoare sunt analizele de interese si de risc, evaluarile diagnostic, precum si “cei 4P”, un instrument de marketing care se axeaza pe patru directii principale de analiza: piata, procesele implicate de produs, pret in raport cu costurile, promovarea.

Caracterul practic al discutiilor din cadrul acestui workshop i-a incurajat pe cei prezenti sa participe activ la discutii, iar la final cei mai multi si-au exprimat dorinta de a mai lua parte si pe viitor la cursuri sau workshopuri pe diverse teme.