“Ce sunt si cum lucreaza clusterele” – Centrul si Nord-Vestul se reunesc la Alba Iulia

Reprezentanti ai clusterelor din Brasov, Cluj, Sibiu, Covasna, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Tg. Mures, Cugir si Alba Iulia s-au reunit joi incepand cu ora 10 in Sala Senatului a Universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fiind prima intalnire pe 2015 din cadrul proiectului “Clusterul Emergent PrelMet-Investitii pentru viitorul dumneavoastra”.

Dezbaterile s-au desfasurat in trei sectiuni, fiecare cu temele sale de discutii. Prima dintre ele a fost moderata de presedintele Clusterului Prelucrări Metale Transilvania, dr. Ioan Bele, impreuna cu conf. univ. dr.Ionela Gavrilă-Paven si a vizat aspecte practice ale existentei unui cluster. Temele abordate au fost Conceptul de cluster, Proximitatea spatiala, Clusterul si lantul de valori, Resurse umane in cluster si companii si Clustere in Europa si Romania.

Pentru a doua sectiune, care s-a ocupat de programe si strategii, moderator a fost Daniel Cosnita- presedintele clusterelor din Romania. S-a discutat pe marginea catorva prezentari, dintre care Prezentare program POC ( ANCS Alba Iulia), Prezentare program POR (ADR Centru), Prezentare Horizon 2020 (ANCS Alba Iulia), Prezentare program COSME (dr. Ioan Bele), Prezentarea Strategiei Dunarii (Christina Leucuta, Senior Advisor CLUSTERO).

Ultima parte a intalnirii a fost o masa rotunda pe tema identificarii de proiecte pentru consortiul de clustere: “Structurarea Consiliului Director al Consortiului in Regiunea Nord Vest”. Moderator a fost in acest caz Lajos Vajda-Vicepresedinte CLUSTERO, presedintele Cluster Consotium Transylvania.

Proiectul „Clusterul Emergent PrelMet-Investitii pentru viitorul dumneavoastra” este cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala in parteneriat cu Guvernul Romaniei. Cei aproape 50 de reprezentanti ai clusterelor din Regiunea Centrala si Regiunea Nord-Vest au discutat in cadrul acestei conferinte despre modul de functionare al unui cluster si au pus bazele unei bune colaborari pentru a eficientiza activitatea membrilor din cele doua regiuni.