CMT Bronze Label Certificate

BRONZ pentru Cluster Mobilier Transilvan

Joi, 12 februarie 2015, a fost o zi importanta pentru Cluster Mobilier Transilvan. Ziua in care am primit din partea Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) Eticheta BRONZ, o recunoastere a eforturilor depuse pentru imbunatatirea calitatii managementului.

Eticheta BRONZ este o certificare importanta la nivel european, pe care am obtinut-o in urma unui interviu riguros realizat de un expert al ESCA. Interviu care a acoperit 36 de indicatori cheie privind structura clusterului, managementul si administrarea acestuia, finantarea si serviciile oferite de managementul clusterului, contactele si interactiunea in interiorul clusterului, realizarile si recunoasterea lui.

Avantajele unui astfel de atestat sunt numeroase. Eticheta BRONZ este acordata pe doi ani, interval in care poate fi utilizata in activitatile de marketing ale clusterului, fiind un bun pasaport in colaborarea cu alte clustere din Europa pentru parteneriate si proiecte comune. Raportul pe care l-am primit in urma evaluarii cuprinde o comparatie pertinenta cu clustere din acelasi domeniu, dar si din alte zone de interes, o evaluare a punctelor forte si a celor slabe, precum  si o serie de recomandari utile pentru a putea sa continuam sa ne imbunatatim performantele in ce priveste calitatea managementului.

Pana in prezent, din cele 73 de clustere existente in tara noastra, majoritatea aflate abia la inceput de drum, doar 13 au obtinut eticheta BRONZ. Aceasta atestare nu certifica un anumit nivel de calitate, cat mai degraba interesul managementului clusterului de a isi imbunatati performantele. Lista completa include 689 de clustere din 37 de tari. Nivelurile urmatoare atesta succesul clusterelor de a atinge excelenta in marketing, astfel ca 7 clustere din Europa si nu numai au primit eticheta SILVER si 47 pe cea GOLD.

Avem convingerea ca aceasta certificare nu este deloc intamplatoare. Participarea la numeroase proiecte si evenimente atat in tara cat si pe plan international, eforturile sustinute de a invata de la partenerii nostrii mai experimentati si de a implementa cele mai bune solutii au avut rezultate pe masura asteptarilor. Proiectul “ClustArs:Excelenta in managementul clusterelor”  sustinut de ADR Nord-Vest cu finantare europeana ca parte a Programului de Competitivitate si Inovare a fost unul din punctele de cotitura catre recunoasterea europeana. Cu aceasta ocazie ESCA a recunoscut ca Experti de Benchmarking trei experti ai Directiei de Dezvoltare Strategica  a ADR Nord-Vest, acestia putand sa deruleze  interviul necesar obtinerii Etichetei BRONZ. In total, tara noastra are in prezent sapte persoane cu asemenea competente.

Pentru Cluster Mobilier Transilvan urmeaza asadar doi ani interesanti si, de ce nu, o noua certificare de … culoare diferita.

Cluster ClujIT, Cluster AgroTransilvania, Cluster iTechSylvania, Cluster Prelucrari Metalice Transilvania si Cluster Regional Agrofood sunt celelalte organizatii care au intrat cu aceasta ocazie in cercul de bronz al clusterelor evaluate de ESCA.