Arhiva categoriei: Evenimente

South Korea – GATE 2 ASIA / Romania – GATE 2 EUROPE: The Cluster Consortium from Northern Transylvania goes international!

Anul 2016 s-a dovedit a fi unul important pentru Consortiului Clusterelor din Transilvania de Nord in scopul  deschiderii colaborarii cu parteneri din Asia. Acest lucru a fost posibil datorita dezvoltarii relatiilor economice, dupa cele culturale si academice, intre companii din Romania si Coreea de Sud. Sustinerea acestui demers a fost posibila si datorita semnarii unui Memorandum de Intelegere intre Primaria Municipiului Cluj – Napoca, reprezentant important al pilonului institutional la nivel de consortiu, si Small & Medium Business Corporation (SBC), agentia nationala coreana de sprijinire a IMM-urilor, una din cele mai importante autoritati economice din Coreea de Sud. Conform stipularilor Memorandumului, cele doua institutii se angajeaza sa colaboreze in vederea promovarii investitiilor si cooperariilor dintre companii, prin intermediul schimbului de informatii si experienta, transfer tehnologic, asociere in scopul dezvoltarii unor proiecte, aliante strategice s.a.m.d.

Astfel, un pas important facut pentru concretizarea angajamentelor a constat in organizarea unei misiuni economice in Coreea de Sud, prin intermediul  Consortiului Clusterelor din Transilvania de Nord in parteneriat cu Asociatia Culturala si de Afaceri Cluj-Suwon Open Bridge Consortium, avand ca scop initial dezvoltarea unui program de tip “Knowledge Exchange”. Aceasta vizita a avut loc in luna octombrie 2016, prin deplasarea celei mai mari delegatii romanesti in Coreea de Sud, fiind reprezentate la nivel institutional, academic si de business de urmatoarele structuri si membrii ai acestora, dupa cum urmeaza: Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster, iTech Transilvania Cluster si TREC – Transylvania Energy Cluster. In cadrul vizitei, s-a organizat un seminar de cunoastere, au avut loc vizite institutionale, dar si intalniri directe pentru a facilita schimbul de cunoastere intre companiile de pe cele doua continente, precum si dezvoltarea unor proiecte comune si relatiile comerciale.

Inceputul anului 2017 a gasit reprezentantii clusterelor cointeresati sa-si puna in agenda alte evenimente si actiuni comune cu colaboratorii asiatici. Asftel, la sfarsitul lunii mai 2017, Consortiul Clusterelor din Transilvania de Nord a fost gazda unei delagatii coreene din provincia Jeollanamdo, cu intalniri oficiale la Consiliul Judetean Cluj, un alt pilon institutional important al consortiului, dar si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, precum si la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare. Ulterior, firmele din clusterele membre in consortiu au avut ocazia stabilirii unor intalniri directe cu reprezentantii firmelor coreene, in cadrul machmaking-ului organizat de consortiu in 12 iunie 2017, un pre-eveniment al Conferintei Open Innovation 2.0. La finalul acestei intalniri, delegatia coreana a prezentat 2 proiecte complexe realizate intr-un parteneriat public-privat, cu scopul analizarii oportunitatii demararii unora similare in Romania: SBC Training Centre si IM Shopping Centre. Contextul organizarii Conferintei Open Innovation 2.0 la Cluj-Napoca, in zilele de 13-14 iunie 2017, a oferit posibilitatea invitarii delegatiei coreene la sesiunile conferintei, fiind un alt bun prilej pentru schimbul de experienta si cresterea capitalului de incredere intre reprezentantii partilor implicate.

Intensitatea si consecventa acestor actiuni comune romano-coreene, facilitate de catre clusterele membre in Consortiul Clusterelor din Transilvania de Nord, aduc rezultate concrete in timpul scurt de la demarare. Pe langa colaborarile institutionale, la acest moment putem vorbi deja de initiative comune de proiecte in zona cercetarii si inovarii, dar si de colaborari intre companii in scopul dezvoltarii unor schimburi comerciale. Urmatoarea actiune comuna a Consortiul Clusterelor din Transilvania de Nord este pregatita pentru toamna acestui an, fiind in pregatire suportul adresat direct companiilor romanesti interesate de piata din Coreea de Sud si mai departe de Asia, dar oferind in acelasi timp deschidere partenerilor coreeni in Romania si suport pentru colaborare cu alti reprezentanti din state membre UE.

Articol elaborat de Ciprian Morcan, Manager Cluster Mobilier Transilvan, Co-Fondator al Consortiului Clusterelor din Transilvania de Nord

Gazduire misiune economica din Ungaria – Cluster Panfa

In perioada 11.06.2017 – 15.06.2017, Cluster Mobilier Transilvan a gazduit o delegatie formata din membrii ai clusterului Panfa din Ungaria, in contextul unei misiunii economice organizate de cele 2 clustere.

Obiectivul misiunii a vizat stabilirea de contacte sau  intarirea relatiilor dintre membri clusterului Panfa si membri CMT precum si identificarea de posibilitati de colaborare intre firmele din Ungaria si Romania.

Misiunea economica a fost organizata in colaborare cu ICIA-CENTI ( http://www.icia.ro ), institut membru al Cluster Mobilier Transilvan si entitatea de management a cluterului Panfa, precum si  Camera de Comert si Industrie din Zalaegerszeg.

In data de 13.06.2017, colegii nostri impreunacu delegatia maghiara au participat lao vizita de lucru a  capacitatilor de producie ale firmelor: Smart Furniture SRL, Perpetuum Furniture SRL, Art Stil SRL si Rotsin Prod Com SRL, pe platforma de la Dabaca, langa Cluj Napoca. In cadrul vizitei dl. Lucian Pitic a prezentat activitatea firmelor impreuna cu utilajele folosite si principalele produse.

Foto: Vizita delegatie Panfa pe platforma de la Dabaca

Tot in data de 13.06.2017 au avut loc vizite de lucru la cateva firme membre ale CMT: Napochim SA, Promtinter Expert SRL,  Ax Perpetuum Impex SRL si Proeli Concept SRL, din Cluj Napoca. In cadrul vizitei, dl. Remus Bolba a prezentat activitatea firmelor impreuna cu utilajele folosite si produsele principale.  In cadrul discutiilor avute au fost identificate posibile zone de colaborare intre firmele clujene si cele maghiare.

Foto: Vizita delegatie Panfa la Napochim SA, Promtinter Expert SRL, Ax Perpetuum Impex SRL si Proeli Concept SRL

Data de  14.06.2017 a fost dedicata zonei de cercetare si inovare, prin urmare delegatia  a fost la un schimb de experienta  in cadrul INSTITUTULUI NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU TEHNOLOGII IZOTOPICE ŞI MOLECULARE Cluj Napoca si Universitatea de Stiinte  Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, sectia Silvicultura, ambele  entitati fiind membre ale CMT.

Foto: Vizita delegatie Panfa la INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU

TEHNOLOGII IZOTOPICE ŞI MOLECULARE

Foto: Vizita delegatie Panfa la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, sectia Silvicultura

Targul de echipamente pentru prelucrarea lemnului, LIGNA Hanovra 2017

Locatia: Germania, Koelnmesse – locatia INTERZUM 2017  (www.interzum.com/) si Deutsche Messe – locatia targului de echipamente pentru prelucrarea lemnului, LIGNA Hanovra 2017 (http://www.ligna.de).

In perioada  17-24 mai 2017, Cluster Mobilier Transilvan a organizat o misiune economica in Germania, avand ca si obiectiv atragerea de noi  parteneri si relatii comerciale pentru membrii clusterului, din randul firmelor cu care s-au stabilit intalniri B2B, cu accent pe exportatorii care ar putea beneficia de programul “Gate for Export”.

Pe parcursul misiunii, membrii clusterului au avut intalniri cu reprezentanti ai: PEKA-System AG, Julius BLUM GmbH, GIPLAST Group, TERNO SCORREVOLI, Hafele, Emuca S.A, OKE Kunststofftechnik, S.C, FELDER KG, HOLZ-HER GmbH, HOMAG Group, BrainSoftware SRL (Spazio 3 D), IMOS AG, si BIESSE Group.

La activitatile desfasurate in cadrul misiunii a luat parte si Enikö Bucs, Sales Manager Austria si Europa SE pentru PEKA-System AG  in calitate de invitat special.

Din culisele unei saptamani pline:

                    Foto: Koln, Koelnmesse – „Misiune Economica Germania” – 17-24.05.2017

 

Impreuna cu Enikö Bucs, Sales Manager Austria si Europa SE pentru PEKA-System AG, patrunderea pe piata de desfacere din NV Romaniei cu sisteme de depozitare pentru living si dressing  si bucatarii (soldati de bucatarie), precum sistemul de rafturi multifunctional PEKA Sesam Libell. Ne-au fost prezentate si sistemele de rafturi extractibile Fioro si solutia de mobilier Smart, Pecasa – sistem versatil construit in jurul unei coloane centrale, la care se pot atasa rafturi si cutii de depozitare in diverse configuratii.

Angajatii de la Blum – partener Salice Comprod si Feromob ne-au prezentat noutatile pe 2017 in materie de lifturi, balamale si sisteme extractibile, produse cu care se adreseaza si producatorilor de mobilier romani. Am descoperit produse precum Cabloxx, CLIP Top Blumotion negru onix,  optimizari la sistemele Tandembox, noi functionalitati in Configuratorul online de produse BLUM si aplicatia-asistent de montaj, Easy Assembly.

In cadrul intalnirii cu Häfele, ni s-au prezentat conceptele Micro Living pentru confort in mobilarea spatiilor mici si „Smart Home” – mobilierul intelligent ce se adapteaza si recreeaza spatiile. Noutatea cu care compania se adreseaza pietelor internationale este Häfele Connect, aplicatia mobile de explorare si interactiune cu mobilierul, sistem destinat gestionarii eficiente a mobilierului si camerelor inteligente, conectate in retea. Sistemul  cu LED-uri, Loox, destinat iluminarii si sunetului ce se poate auzi din mobila datorita functionalitatii„plug & play” este o noutate ce merita diseminata in randul producatorilor din regiunea NV si a clientilor finali.

Emuca ne-a prezentat sistemele de depozitare pentru dressing Moka si sertarele de bucatarie Shelvo, iar OKE Kunststofftechnik solutiile de tapitare Goodside Fusion ce au castigat premii INTERZUM Award.

Zilele de 22 si 23 mai au fost dedicate intalnirilor B2B cu CEFLA S.C, FELDER KG, HOLZ-HER GmbH, HOMAG Group, BrainSoftware SRL (Spazio 3 D), IMOS AG, si BIESSE Group la Deutsche Messe – locatia targului de echipamente pentru prelucrarea lemnului, LIGNA Hanovra 2017 (http://www.ligna.de).

Cefla Finishing ne-a prezentat gama reinnoita de cuptoare verticale Omnidry si solutia inovatoare brevetata Flexpro pentru aplicatii robotizate. S-a planuit vizita la CEFLA LIVE 2017, eveniment anual organizat de companie pentru parteneri si cuprins in planificarea anuala a CMT.
Intalnirea cu Felder a dezvaluit debuturi noi – centre de prelucrare CNC cu 5 axe, sisteme de manipulare a materialelor inovatoare precum U-Motion, V-Motion si L-Motion pentru ferastraie.

Pe langa noua versiune lansata de software, IMOS ne-a prezentat imbunatatiri la gamele individuale de produse CAD, CAM, NET si 360, precum si noua solutie IMOS VR de realitate virtuala si augmentata.

Foto: Hanovra,  Deutsche Messe – „Misiune Economica Germania” – 17-24.05.2017

 

OTTHON Design din Budapesta,

OTTHON Design din Budapesta, 5-9 aprilie 2017

În perioada 05.04.2017 – 09.04.2017, Cluster Mobilier Transilvan a fost reprezentat de managerul tehnic, domnul Ede Balint, la Târgul OTTHON Design din Budapesta. Prin participarea la acest târg s-a urmărit reprezentarea produselor firmelor membre, stabilirea de contacte cu întreprinderi care ar putea să fie interesate de produsele acestora şi obținerea informaţiilor despre posibili furnizori pentru firmele membre. Membrii care și-au arătat direct interesul au fost: Napochim SA, Art Stil, Gere&Co SRL, UV Furniture SA, Artena Furniture SRL.

Pe parcursul celor două zile de vizitare a expoziției s-au purtat mai multe discuții cu firmele expozante în cadrul târgului, din următoarele domenii diferite precum:

 • construcții de case
 • automatizarea casei
 • producție și montaj uși și ferestre
 • amenajarea grădinii
 • amenajarea băilor și piscinelor
 • instalații de încălzire a casei
 • captarea energiei solare
 • amenajarea bucatăriilor

 

Târgul a fost axat pe prezentarea tehnologiilor noi în materie de eficiență a  construcțiilor, a instalațiilor și a amenajării casei moderne, mai ales din punct de vedere a utilizatorului final care investește în construcția, achiziționarea sau modernizarea caselor de locuit, birourilor și a clădirilor industriale.

La târg au fost prezente firme de arhitectură, proiectare, execuție de construcții, acoperișuri, izolație, instalații electrice, instalații termice, amenajarea bucatăriilor, amenajarea băilor interioare și exterioare (piscine, jacuzzi, hidromasaj, etc), soluții de ventilație, încălzire (centrale termice pe lemn, peleți, gaz, dar și șeminee luxoase, moderne și eficiente), firme care oferă sistem integrat de captare și stocare de energie solară, amenajarea grădinilor și a spațiilor verzi din curte, soluții și utilaje de întreținere a grădinilor și a spațiilor verzi etc.

Salone del Mobile 2017

Salone del Mobile 2017, Milano – Italia, 6 – 9 aprilie 2017

În perioada 06 – 09.04.2017 o  delegație a Cluster Mobilier Transilvan a fost prezentă la Milano, pentru a vizita târgul ”Salone del Mobile 2017”, având următoarele obiective:

 1. Documentare cu privire la nivelul târgului în ceea ce privește:
 • Noi tipuri de materiale folosite în industrie;
 • Noutăți în materie de design și funcționalitate;
 • Bariere de intrare pe piețele externe;
 • Suprafața necesară amenajării unui stand al clusterului în viitor;
 • Gradul de complexitate al designului standurilor;
 • Necesarul de personal pe perioada participării în calitate de expozant.

 

 1. Identificarea celei mai potrivite secțiuni pentru Cluster Mobilier Transilvan în eventualitatea participării la edițiile viitoare ale târgului în calitate de expozant.
 2. Identificarea de potențiali parteneri interesați în consolidarea colaborării lor internaționale, în vederea dezvoltării de proiecte internaționale.

 

Anul acesta, în cadrul târgului au avut loc următoarele expoziții:

 1. Salone Internazionale del Mobile, expoziția cuprinde mobilier de toate tipurile: din lemn masiv, mobilier de lux, mobilier clasic.
 2. Euroluce, expoziție dedicata iluminatului de orice tip, cu corpuri de iluminat exterior, interior, pentru  iluminat stradal, cu energie solară, lampi cu halogen, sisteme cu fibre optice etc.
 3. Workplace 3.0, dedicata spatiului de lucru, cu birouri, modele de mobilier folosit pentru săli de conferință, mobilier școlar, mobilier pentru spații publice etc.
 4. SaloneSatellite, expozitie dedicată creativității tinerelor talente.
 5. International Furnishing Accessories Exhibition, accesorii și ornamente, decorațiuni, țesături, acoperind toate stilurile, de la clasic la modern.

 

Reprezentanții Cluster Mobilier Transilvan au studiat secțiunile târgului având obiectivele antemenționate și am purtat o serie de discuții cu reprezentanți ai diferiților expozanți. Pentru a maximiza efortul de participare la acest prestigios eveniment, în paralel cu cele 3 zile de vizită de lucru, s-a demarat și o campanie de promovare online, campanie care a cuprins postări pe pagina de facebook a clusterului: https://www.facebook.com/ClusterMobilierTransilvan/

EU Cluster Matchmaking Event: New Opportunities for European Cross-Sectoral Collaboration and Growth

În data de 29 noiembrie doamna Diana Morcan, având funcția de  asistent de cercetare economist in relatii economice internationale a reprezentat Cluster Mobilier Transilvan la evenimentul ”EU Cluster Matchmaking Event: New Opportunities for European Cross-Sectoral Collaboration and Growth”, cu scopul:

 1. Identificarea de parteneri cu experiență relevantă în cercetare cu aplicare în industria producției de mobilier pentru a face schimb de know-how și a identifica posibii parteneri pentru desfășurarea activităților clusterului.
 2. Găsirea de parteneri interesați în consolidarea colaborării lor internaționale, în vederea dezvoltării de proiecte transsectoriale și/sau internaționale.

În calitate de reprezentant al Cluster Mobilier Transilvan am participat la toate secțiunile prezente în agenda, iar cu privire la întâlnirile de matchmaking acestea au fost următoarele:

 

 

Evenimentul a fost unul de mare succes din toate punctele de vedere, de la rigurozitatea organizarii la relevanta participantilor, dar mai ales cadrul de business exceptional.
Pe aceasta cale felicitam echipa organizatoare pentru cele peste 500 de intalniri care au avut loc in cadrul evenimentului.

2016 Korea-Romania SMEs’ Fair

În perioada 07.10 – 13.10.2016, domnul  Ciprian Morcan, având funcția de  manager general, a reprezentat Cluster Mobilier Transilvan la evenimentul 2016 Korea-Romania SMEs’ Fair.

Misiunea economică a cuprins participarea la evenimente oficiale, susținerea de prezentări, vizite la institute de cercetare, centre de training și formare profesională, schim de experiență prin vizite la IMM-uri, precum și 2 sesiuni de business matchmaking.

Întâlnirile de business matchmaking au cuprins discuții cu următoarele persoane, reprezentanți ai unor entități interesate să colaboreze, după cum urmează:

 1. KM Han – reprezentant al Hyundae Special Decal.
 2. H.KIM – reprezentant al Enosis Co
 3. Shim Sang-ho – reprezentant al Suwon City Council
 4. Irene – marketing manager al I2M
 5. Tom Kim – președinte al Desizon
 6. Kay Lee – manager al Eshin
 7. Jang Jeong-he – reprezentant al Suwon City Council
 8. Jin Young Lee – director de cercetare al UNICON
 9. Kwang Seop – CEO al UNICON
 10. Kenneth Kim – președinte al SYK Internațional
 11. Kwon Yong Jai – președinte al J.Tek
 12. Seung – Hyun Kim – manager al Enosis
 13. Park Young Bock – business consultant al Kota, Export consulting board
 14. Sorin Toader – consilir economic în cadrul ambasadei României în Corea
 15. Han Sang Un – CEO al Global gangwon Trade

 

În cadrul sesiunii de deschiderea a celei de-a treia zi a misiunii economice, Cluster Mobilier Transilvan a fost făcut cunoscut delegației asiatice prin prezentarea cu titlul  “From production capacities to innovation opportunities”, ocazie cu care s-au prezentat și obiectivelor clusterului în cadrul misiunii economică: tehnologii și know-how pentru infrastructuri deschise de cercetare, servicii de inovare și acorduri pentru dezvoltarea unor produse și servicii noi.

Târgul Internațional de Industria mobilei, Prelucrarea lemnului și Exploatare forestieră – Expowood, Ediția a XV – a – 2016

În perioada 20 – 23 aprilie 2016 Cluster Mobilier Transilvan, în colaborare cu membrii producători a participat  la Târgul Internațional de Industria mobilei, Prelucrarea lemnului și Exploatare forestieră – Expowood, Ediția a XV – a .

În vederea asigurării unei vizibilități sporite a clusterului prin participarea la eveniment a fost închiriat un spațiu expozițional în suprafață de 28 mp, spațiu care a fost împărțit și amenajat în 3 secțiuni:

 • Secțiunea office: amenajarea acestei secțiuni s-a realizat cu participarea membrilor clusterului, Martlex Impex S.R.L și Antares România S.A.
 • Secțiunea de cameră de zi: pentru amenajarea acesteia au fost utilizate obiecte de mobilier și decor primite de la: Eurocomfil, Antares România S.A., Gere&Co și Ax Perpetuum Impex S.R.L.
 • Secțiunea de gradină: pentru amenajarea acestui spațiu au fost folosite obiecte de mobilier din plastic ale Napochim S.A.

Deasemenea, în interiorul standului au fost expuse o serie de materiale de promovare a clusterului și a evenimentelor organizate de către acesta precum și materiale promoționale primite de la membrii care au contribuit la amenajarea standului.

Pe tot parcursul programului de vizită al târgului prezența la standul clusterului a fost asigurată de către membri ai echipei de management a CMT, cu scopul de a promova clusterul ca entitate asociativă, dar și fiecare membru în parte, în funcție de particulartățile fiecărei discuții purtate cu persoanele interesate. În decursul celor 3 zile și jumătate de târg membrii delegației au stabilit contacte și au furnizat informații despre membrii, produsele și serviciile acestora cu un număr de aproximativ 70 de vizitatori ai standului.

Pe lângă activitatea desfășurată în cadrul spațiului expozițional, membrii echipei de management au participat și la următoarele evenimente:

 • Miercuri, 22 Aprilie – deschiderea festivă;
 • Joi, 21 Aprilie – ziua clusterelor, în cadrul evenimentului, managerul clusterului, domnul Ciprian Morcan a susținut o prezentare intitulată ”Inovare în industria mobilei prin structuri asociative (cluster / pol de competitivitate)”;
 • Vineri, 22 Aprilie – Expoziție – Restaurarea lemnului și a mobilei, în cadrul Facultății de Inginerie a Lemnului din Brasov.

Prin prisma contactelor stabilite pe parcursul celor 4 zile cât și prin vizibilitatea obținută datorită numărului mare de participanți, evenimentul a fost benefic atât pentru cluster cât și pentru membrii acestuia.

CMT INREGISTREAZA UN NOU PROIECT CU PARTENERI DIN 4 TARI, IN CADRUL PROGRAMULUI TRANSNATIONAL DUNAREA 2014-2020

Prezentul proiect” HEMP – a pawn to the new industrial revolution” (HEMP7), are la baza cooperarea transnationala, avand ca obiectiv consolidarea cooperarii prin intermediul unor actiuni care conduc la dezvoltarea teritoriala integrata, prin imbunatatirea politicilor publice si a cooperarii institutionale.

CMT, ca lider al consortiului a initiat proiectul „Canepa – un pion la noua revolutie industriala”, alaturi de alte 6 clustere  partenere, din 4 tari (care reprezinta interesele a 353 de entitati, dintre care 41 sunt entitati de CDI, avand o cifra de afaceri de peste 2 miliarde €), din regiunea Dunarii -Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia. Acesta a pornit de la nevoia de competitivitate a industriei din Europa.

Valoarea totala a proiectului este de 3.150.000 de euro, iar perioada de implementare este de 30 luni. Etapele principale ale proiectului vor fi: desfasurarea unor activitati de cercetare, dezvoltare, inovare; program de schimb de cunostinte; elaborarea unei strategii comune a consortiului;  sprijin pentru implementarea rezultatelor de cercetare, dezvoltare, inovare.

Dintre rezultatele urmarite amintim obtinerea unor noi produse, materiale avansate sau compozite, dezvoltarea unui lant de valore intersectorial, pornind de la productia de canepa, precum si strategia comuna a consortiului de crestere a accesului la oportunitatile de finantare pentru introducerea unor rezultate in productie; acestea confera proiectului o abordare integrata.

Internationalizarea Cluster Mobilier Transilvan – Győr, Ungaria, 7-8 octombrie 2015

In perioada  7-8 octombrie 2015  Cluster Mobilier Transilvan a fost prezent la evenimentul de brokeraj „Meet2Match in energy, environment, wood and food sectors in Hungary” prin membrii ai entitatii de management, Ciprian Morcan, in calitate de manager si Balint Ede, in calitate de manager tehnic.

Evenimentul  a avut ca si scop principal facilitarea interactiunii in scopul identificarii de parteneri de bsiness, explorarea potentialului de internationalizare a entitatiilor prezente, cresterea competitivitatii si vizibilitatii companiilor pe pietele internationale.

In cadrul evenimentului, reprezentantii CMT au purtat discutii cu Alpàr Tibor, decan la Facultatea  de Inginerie, Stiinta Lemnului si Arte Aplicate – Simonyi Karoly, facultate care in prezent desfasoara activitati de cercetare in domeniul acoperirilor functionale si al materialelor compozite utilizate in industria mobilei.  Aceste domenii, prin prisma propunerii de proiect inaintate de catre Cluster Mobilier Transilvan in august 2015, in cadrul Programului Operational Competitivitate prezinta interes deosebit pentru cluster dat fiind ca proiectul consta in crearea unui laborator de cercetare in directia acoperirilor functionale, si un laborator care are si componenta de cercetare in domeniul materialelor compozite.

O alta oportunitate fructificata in cadrul evenimentului a fost acumularea de know-how in ceea ce priveste elaborarea de propuneri de proiecte in cadrul Horizin 2020, prin discutii cu domnul Andràs Pàl Bózsik, manager de inovare in cadrul Ateknea Solutions, firma care ofera servicii de inovare si asistenta pentru IMM-uri pornind de la faza de idee pana la introducerea in productie.

Deasemenea, in cadrul celor 2 zile, Cluster Mobilier Transilvan a primit propuneri de colaborare in domeniul cercetarii in cadrul unui consortiu international care sa pregateasca o propunere de proiect in cadrul programului interregional Dunarea.

Beneficiind de expertiza impresionanta a principalilor organizatori, printre care  Ateknea Solutions precum si de sprijinul Enterprise Europe Network si al Comisiei Europene, evenimentul si-a atins obiectivele scontate si a generat interactiuni diversificate, de natura sa faciliteze internationalizarea clusterelor si generarea de noi parteneriate de business.

Pentru mai multe detalii click aici